Μια τρίτη και πολύ συχνά απαντώμενη ασθένεια για τους καλοκαιρινούς μας επισκέπτες είναι η ωτίτιδα είτε πρόκειται για εξωτερική είτε για μέση.

Δυο άπλα βήματα θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το δυσάρεστο αίσθημα της ωταλγίας που μπορεί να καταλήξει σε σοβαρή ωτίτιδα να δυσκολέψει την ευχάριστη διαμονή αλλά και να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή κάτω από το νερό η οποία μπορεί να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα με οξύ πόνο.

Σε περίπτωση που κάποιος βαρύνεται από ιστορικό επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ωτίτιδας προληπτικά θα πρέπει να αποφεύγει το δυνατόν περισσότερο την παραμονή του κάτω από το νερό και να φροντίζει να κρατά τη μύτη του πάντα πολύ καθαρή και ανοικτή. Η ωτίτιδες είναι συχνές στις παιδικές ηλικίες και για αυτό οι γονείς καλό θα είναι να φροντίζουν για τους κανόνες πρόληψης.

Η έγκαιρη ιατρική θεραπεία αποτρέπει τις επιπλοκές (π.χ ρήξη τυμπάνου), οι οποίες μπορεί να είναι τόσο σοβαρές ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στην έγκαιρη αεροπορική αναχώρηση των ασθενών.